Glem palæo og 5:2 diæten – ’MIND-kuren’ er den du burde dyrke!

Fylder tanker om mad også meget i din hverdag? Så er du bestemt ikke alene. Research viser, at langt de fleste af os bruger rigtig meget energi på at planlægge, hvad vi skal spise, hvornår og hvor meget i løbet af en dag. Også selvom vi måske ikke har særlige kropsæstetiske komplekser eller udfordringer.

Og der er ikke noget at sige til det. Vi skal alle sammen spise tre gange om dagen, gerne seks. Det er uundgåeligt. Så der skal altså aktivt tages en beslutning, faktisk flere, i løbet af en dag. Til at påvirke disse beslutninger er imidlertid utallige (ofte modsigende) teorier om, hvad der er sundt for os. Oven i det kommer tanker om (ofte urealistiske) kropsidealer påvirket af senmodernitetens perfektionisme, samt følelser som stress og usikkerhed, der får os til at ’crave’ usund ’comfort food’. Herudover kommer ’nyere’ bekymringskategorier som miljøproblemer og forvirring over gensplejset mad.

Flere og flere tyer derfor til livsstils-kure som palæo eller LCHF (low carb-high fat), der lover at hjælpe os med at holde sundhedsproblemerne i skak, og samtidig bringe os tættere på drømmekroppen.

Desværre er mange af disse kure så ’snævre’, at de kan resultere i helt nye sundhedsproblemer. Derudover får deres begrænsende rammer mange til at holde op igen, inden de hverken når at opleve disse eller et betydeligt vægttab.  

Derfor har flere hjerne- og kostforskere nu slået sig sammen og udarbejdet ’MIND-diet. Kuren kombinerer det bedste af den bedste ’hjernemad’, og vil antageligt forhøje vores koncentrationsevne, hukommelse, energiniveau og ikke mindst betydeligt formindske risikoen for at udvikle Alzheimers senere i livet. Samtidig med, at den vil bringe os tættere på drømmekroppen! Bare rolig.

Læs også: 4 TRIN TIL EN SUPERHJERNE, DER KAN KLARE ENHVER UDFORDRING

God hjernemad

Hjernetræning kræver sund hjernemad

Med MIND-kuren har det vist sig at være langt nemmere at fastholde motivationen end med andre kure. Måske er det, fordi den fokuserer på langt mere end kropsidealistiske mål.

Kuren, der samler den bedste hjernemad, er udarbejdet af forskere fra ’Rush University Medical Center’ og ’Harvard School of Public Health’. På ganske afslappet vis opfordrer den os til at indtage mest muligt af 10 fødevaregrupper, såkaldt ’god hjernemad’ og mindst muligt af fem andre fødevaregrupper, såkaldt ’dårlig hjernemad’.

Mind-kurens løse ’reglement’ er en anden og måske en endnu vigtigere grund til, at den har vist sig effektiv. Man behøver ikke strikt at holde sig til den. I modsætning til mange andre diæter, hvor én enkelt afvigelse kan sætte os helt tilbage, gør en enkelt eller to smuttere ikke noget i MIND-kuren. Den vil stadig give stor effekt.

Skru op for god hjernemad og ned for dårlig hjernemad

God hjernemad

 • Fuldkorn
 • Grønne bladgrøntsager
 • Andre grøntsager
 • Nødder
 • Bær
 • Bønner og bælgfrugter
 • Fisk
 • Kylling
 • Rødvin
 • Oliven olie

Dårlig hjernemad

 • Kager og slik
 • Rødt kød
 • Ost
 • Friturestegt mad
 • Smør og margarine

Kuren blev oprindeligt udviklet i håbet om at finde ernæringsmæssige metoder til at nedsætte den dødelige sygdom, Alzheimers. Et årelangt studie foretaget i Chicago med over 900 mennesker har fremvist, at kuren kan nedsætte chancerne for at udvikle sygdommen med hele 53%.

Men selv, hvis seniorlivet og de medfølgende sygdomsrisici ligger lidt for langt ude i fremtiden til, at du kan bekymre dig om dem, bør du stadig overveje MIND-kuren. Dens virkninger er nemlig langt fra kun gavnlige for seniorer.

MIND-kuren indeholder især meget vitamin C og E. Vitaminer, der hver især er god hjernemad, men sammen endnu bedre, da de forstærker hinandens virkning. Herudover indeholder kuren en god portion af vitaminerne B6 og B12, der i et samarbejde forhøjer vores hjernefunktion og samtidig mindsker chancen for hjernesvind. Kurens høje indhold af antioxidanter og pterostilbene, som især findes i blåbær, er derudover med til at forhindre inflammation, der fører til åreforfedtning, og forbedre immunforsvaret.

Læs også: SÅDAN VENDER DU NEGATIVE FØLELSER PÅ ARBEJDET- OG ØGER DIN LIVSGLÆDE I HVERDAGEN

God hjernemad

Bare spis som om du var på ferie i Sydeuropa

MIND-kuren er i høj grad inspireret af den kendte ’Middelhavskur’, som i store træk går ud på, at man spiser som boede man ved Middelhavet. Det vil sige masser af fisk, olivenolie og frugt. Og et glas rødvin til maden er også helt fino. Den væsentligste forskel på Middelhavskuren og MIND-kuren er, at MIND-kuren fokuserer mere på bær end på frugt.

Det lyder da ikke så dårligt, vel?
Lidt ligesom da man fandt ud af, at kakao er en ’superfood’, giver MIND-kuren os mulighed for at nyde flere af de madvarer, som måske ikke lige var noget vi spiste i store mængder til daglig før.
.

Og selv, hvis din største ’food craving’ ikke er hverken god olivenolie eller rødvin, giver MIND-kuren dig stadig mulighed for at forkæle dig selv. Så længe god hjernemad bare udgør langt størstedelen kosten.

X

Kilder: Alzheimers.net: Mind Diet Alzheimers Prevention: 2018, Be Brain Fit: The MIND Diet: How to Eat for a Healthy Mind, Fast Company: How Giving Up Meat For A Month Improved My Productivity: 2016, Fast Company: What Happened When I Ate The Best Brain Foods For A Week: 2017, Huffington Post: Here Are The Downsides To A LCHF Diet That You Have To Consider: 2017,  Your Brain Health: Does eating chocolate improve your brain function: 2016, Your Brain Health: How Festive Food Can Affect Your Mood: 2016

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail